آیا یبوست باعث بواسیر میشود؟ یبوست یکی از مشکلات گوارشی است که اگر تحت درمان قرار نگیرد، باعث ایجاد بیماریهای مختلفی نظیر بواسیر میشود. بواسیر باعث ایجاد یک توده متورم در ناحیه مقعد میشود که معمولا دردناک بوده و مشکلات زیادی را برای فرد به وجود میآورد. اگر یبوست طولانی مدت بوده و برای درمان آن هیچ اقدامی نشود، ممکن است یکی از عوامل ایجاد بواسیر باشد. با درمان به موقع آن میتوانید از ابتلا به بیماریهای مختلف مانند بواسیر جلوگیری کنید. از راههای درمانی موثر این بیماری میتوان به مصرف مواد غذایی مفید و داروهای ملین اشاره کرد.
بواسیر یا هموروئید Hemorrhoid
بواسیر یکی از شایعترین بیماریهای مقعدی بوده که ناشی از گرفتاری سیاهرگهای ناحیه مقعدی است. در صورتی که فشار زیادی به پایین راست روده (رکتوم) و ناحیه مقعدی وارد شود این سیاهرگها به طور غیر طبیعی متورم میشوند. طبق آمار نیمی از افراد تا سن 50 سالگی به بواسیر دچار میشوند.
آیا یبوست و بواسیر ارتباطی با یکدیگر دارند؟
جالب است بدانید که یبوست و بواسیر به هم دیگر مرتبط هستند. هنگامی که شما از یبوست رنج میبرید برای رهایی از آن فشاری که بر ناحیه مقعدی وارد میکنید باعث گرفته شدن سیاهرگهای ناحیه مقعدی شده و به مرور زمان بیماری بواسیر در ناحیه مقعدی را ایجاد میکند.
چگونه یبوست باعث ایجاد بواسیر میشود؟
بواسیر یا هموروئید همان سیاهرگهای داخل کانال مقعدی هستند که به دلیل فشار زیاد از سمت راست روده دچار تورم شدهاند. فردی که دچار یبوست شده است، معمولا هنگام دفع مجبور است فشار زیادی را به ناحیه مقعدی وارد کند که همین امر جریان خون در سیاهرگها را مختل کرده و سبب شکل گیری بواسیر میشود.
جلوگیری از ابتلا به بواسیر ناشی از یبوست
اگر دچار یبوست هستید، باید رفع مشکل آن را در اولویت قرار دهید. همچنین در صورت برطرف نشدن آن بهتر است که با پزشک مشورت کنید. راههای مقابله با یبوست و بیماری بواسیر به شرح زیر هستند:
مصرف مایعات و آب را افزایش دهید
برای بهبود تحرکات روده، هیدراته ماندن بدن ضروری است. هنگامی که بدن شما کمبود آب دارد، ممکن است آب را از روده بزرگ خارج کند که منجر به خشکی مدفوع شده و دفع آن بسیار سختتر خواهد شد. به طور کلی بهتر است که روزانه 6 تا 8 فنجان آب بنوشید.
فیبر کافی دریافت کنید
مصرف آب به تنهایی مشکل یبوست شما را حل نمیکند. همچنین باید اطمینان حاصل کنید که رژیم غذایی شما حاوی مقدار زیادی فیبر است. مهم نیست که چه ماده غذایی را اضافه میکنید، حتما مطمئن شوید که مصرف خود را به تدریج افزایش میدهید.
زمان دستشویی رفتن را کاهش دهید
شما نباید زمان زیادی را در سرویس یهداشتی بگذرانید. هر چه مدت طولانیتری در دستشویی بمانید، فشار بیشتری به راست روده وارد میکنید و احتمال اینکه بیماری تشدید شود زیادتر میشود. زمانی که با یبوست دست و پنجه نرم میکنید، هر بار فقط چند دقیقه به دستشویی بروید.
افزایش فعالیت بدنی
هنگامی که تحرک کمی دارید، رودههای شما نیز کم تحرک هستند. ورزش مکرر میتواند حرکات منظم روده را تقویت کند. به عنوان یک مزیت، بلند شدن و حرکت کردن، فشار وارد شده بر راست روده ناشی از نشستن طولانی مدت را کاهش میدهد.
از پزشک خود کمک بگیرید
پزشک شما میتواند راههایی برای بهتر شدن حرکات روده به شما نشان دهد. برنامه درمانی ممکن است شامل ملینهای تجویزی یا نرم کنندههای مدفوع باشد. همچنین میتوانید با پزشک خود در مورد گزینههای درمانی هموروئید صحبت کنید. در حالی که برخی از نشانههای هموروئید به خودی خود برطرف میشوند، اما هموروئیدهای شدید یا مستعد عود ممکن است نیاز به مداخله پزشکی داشته باشند.
یکی از اولین گزینههایی در دسترس بسیاری از افراد است، بستن نوار لاستیکی است. با استفاده از این روش پزشک میتواند خونرسانی به بواسیر را محدود کرده تا از بین برود. از مزایای درمان توسط پزشک میتوان به درصد موفقیت بالای آن اشاره کرد.
راهنمای کامل تغذیه مناسب برای یبوست
کنترل یبوست و پیشگیری از بواسیر
برخی از مواد غذایی برای جلوگیری از یبوست مفید هستند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
· روغن زیتون و دانه کتان: در میان مواد غذایی متنوع، روغن زیتون و بذر کتان اثر مُلین ملایمی دارند و به تسهیل دفع مواد از طریق روده کمک میکنند.
· پروبیوتیکها: پروبیوتیکها باکتریهای مفیدی هستند که باعث افزایش سلامت روده شده و دفع مواد از روده را آسانتر میکنند. ترشی کلم یک ماده غذایی تخمیرشده حاوی باکتریهای پروبیوتیک است که به تقویت سلامت روده و کاهش یبوست کمک میکند.
· سبزیجات: این مواد غذایی سرشار از فیبر هستند که این باعث افزایش حجم مدفوع شده و به تدریج حرکات روده را منظم میکنند.
· حبوبات: حبوبات دارای فیبر بسیار بالایی هستند. علاوه بر این، پتاسیم، روی و ویتامین B۶ موجود در حبوبات، احتمال مبتلا شدن به یبوست را هم کاهش میدهد.
· میوهها: میوهها همچنین سرشار از فیبر هستند و محتوای آب بالایی نیز دارند. این مورد باعث میشود که مصرف میوه در کاهش ابتلا به یبوست مؤثر باشد. کیوی، سیب و گلابی، انگور، تمشک و آلو خشک از جمله میوههای دارای فیبر زیاد هستند که به پیشگیری و رفع یبوست کمک میکنند.
· غلات: غلات منبعی غنی از فیبرها نامحلول هستند که استفاده از آنها باعث افزایش حرکات روده شده و در نتیجه احتمال ابتلا به یبوست را کاهش میدهند.
· آب و مایعات: مصرف آب و مایعات فراوان باعث میشود که رطوبت مدفوع افزایش یافته و دفع آن راحتتر شود. هنگامی که بدن دچار کم آبی شود، احتمال ابتلا به یبوست در افراد افزایش مییابد.
مروری بر موضوع یبوست و بواسیر
یبوست مزمن اگر درمان نشود، ممکن است منجر به عوارض شدیدی شود. یکی از این عوارض بواسیر است که بسیار آزاردهنده بوده و میتواند خطرات زیادی را برای فرد مبتلا به همراه داشته باشد. خوشبختانه، چندین راه حل آسان و روشهای درمانی متفاوت وجود دارند که میتوانند یبوست را به طور کامل برطرف کرده و از ایجاد بیماری بواسیر جلوگیری کنند. اگر هر گونه نگرانی یا سوالی در این زمینه داشته یا صرفاً قصد دریافت اطلاعات بیشتر در مورد علل و درمانهای این بیماری دارید، میتوانید با مشاوران ما تماس بگیرید و سوالات خود را مطرح کنید.